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MALAYSIAN INSTITUTE OF ACCOUNTANTS 
FINANCIAL REPORTING STANDARDS IMPLEMENTATION COMMITTEE 

(“FRSIC”) 
 

FRSIC Issue No. 12 [2007] 
Accounting for Premium Paid for Transfer of Listing Status in a Reverse Takeover 
Scenario (Acquisition of the Listing Status of a Company that was not itself a Going 
Concern) 

The issue: 

Facts of the Case 

Company A paid a premium for the transfer of the listing status of Company B pursuant to a 

reverse take-over (“RTO”) exercise undertaken by Company A. The RTO includes the transfer of 

listing status of Company B to Company A. Company A was listed on Bursa Malaysia. The RTO 

was approved by shareholders and the relevant authorities. 

The financial statements of Company A after the completion of the RTO exercise shows “premium 

paid for transfer of listing status” as intangible asset. 

FRS 138 - Intangible Assets 

Intangible asset is defined in FRS 138, Intangible Asset as “an identifiable nonmonetary asset 

without physical substance and should only be recognised if it is probable that the expected future 

economic benefits that are attributable to the asset will flow to the entity and the cost of the asset 

can be measured reliably. 

Para. 11 of FRS 138 states that the definition of an intangible asset requires an intangible asset to 

be identifiable to distinguish it from goodwill. 

Para. 12 of FRS 138 states that an asset meets the identifiability criterion in the definition of an 

intangible asset when it: 

(a) is separable, i.e. is capable of being separated or divided from the entity and sold, 

transferred, licensed, rented or exchanged, either individually or together with a related 

contract, asset or liability; or 

(b) arises from contractual or other legal rights, regardless of whether those rights are 

transferable or separable from the entity or from other rights and obligations. 

Question: 

Does “premium paid for transfer of listing status” satisfy the criteria for recognition as intangible 

assets under FRS 138? 
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Current accounting practice as observed by the Submitter: 

Certain companies have capitalised “premium paid for transfer of listing status” of a company as 

intangible asset. 

Reasons for the FRSIC to address the issue: 

- Not stated by submitter - 

Submitter’s proposal or recommendation to address the issue: 

“Premium paid for Transfer of Listing Status” does not satisfy the criteria for recognition as 

intangible assets under FRS 138. Hence, it should not be capitalised as intangible asset. 

Submitted on: 

8 May 2007 

Corresponding FRSIC Consensus: 

FRSIC Consensus 6 - Accounting for Premium Paid for Transfer of Listing Status in a Reverse 
Takeover Scenario (Acquisition of the Listing Status of a Company that was not itself a Going 
Concern) [To view, click on the Consensus title] 
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